Затонулий російський "Лиман": Ласий шматок для спецслужб

Російське військове судно-розвідник від початку мало суто цивільне призначення. Його побудували наприкінці 60-х років на верфях Гданська.

Вітчизняні ЗМІ жваво обговорюють нещодавнє затоплення у Босфорі російського корабля-розвідника "Лиман". Від глузування, жартівливих коментарів і, як то кажуть в Одесі, інших фотожаб, медійники переходять до детального з`ясування всіх обставин події, зазначають "Патріоти України". Природно, тут спливає тема самої law story затонулого судна. До неї і звертається у своєму матеріалі на шпальтах "Ділової столиці" військовий експерт і фаховий історик Михайло Жирохов.

Він наводить послужний список "Лимана". Вивляється, це судно, спущене на воду 1970 року в Гданьську, до 1989р. використовувалося як цивільне гідрографічне судно, і лише потім, з переоснащенням, у якості середнього корабля-розвідника.Як зазначає Жирохов, кораблі цього типу, зазвичай, стежать за флотськими з`єднаннями "вірогідного противника". Всі вони, в т. ч. і на Чорному морі, де у росії, окрім затонулого, ще два подіьні кораблі — "Кільдін" і "Екватор", оснащені всілякою апаратурою радіотехнічної розвідки й гідроакустичним комплексом. Точний склад бортового устаткування залишається закритою інформацією, але навіть те що просочувалося ЗМІ, вражає. У цьому переліку і система радіолокації "Дон", і гідроакустична - "Бронза", системи "РОТОР-Н", "Вахта-м-код", "Вахта-10", "Вахта-12", МРР-1-7, "ВІТОК-АК", "Візир-м-код", "Вузол", "Кайра" тощо. "При цьому варто врахувати, що комплект апаратури нестандартний, практично кожен корабель має свою спеціалізацію і оснащується окремими системами спеціального призначення, у тому числі підводними апаратами або апаратурою радіаційного моніторингу", - наголошує експерт. "Лиман" зробив 12 далеких походів, в т. ч. з візитами до сирійського Тартуса та лівійської Бізерти, а 1999року був задіяний у т. зв. балканській кризі.

Напевне, незабаром за затонулим на невеликій глибині судном розпочнеться справжнє полювання, причому з певними зовнішньополітичними наслідками. Адже "... полювання за секретами в глибині світових океанів ніхто не відміняв — досить пригадати історію з підйомом американцями затонулої 1968 року в Тихому океані радянської субмарини К-129, на борту якої були три ракети з ядерними бойовими блоками і апаратура спецзв'язку. І цілком вірогіднос, що найближчим часом ми побачимо справжнє полювання за секретною технікою "Лиману". Враховуючи невизначені стосунки Москви і Анкари, тут можуть бути найрізноманітніші сюрпризи, у тому числі і з ятаганом в спину", - підсумовує Михайло Жирохов.

...

Опублікував: Андрій Коваленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Конотопський мер: Медведчуківці фактично готували створення "Сумської народної республіки"

понеділок, 1 травень 2017, 14:10

Мер Конотопа Артем Семенихін стверджує: на заході "Українського вибору" колишня керівниця Держархіву пані Гінзбург роздавала гроші присутнім прямо з величезного рюкзака. Мер Конотопа Артем Семенихін, який власноруч розігнав акцію "Українського вибору",...

Операція "Вісла": Етнічна чистка - так, військовий злочин - напевне, але не геноцид

понеділок, 1 травень 2017, 13:20

Комуністична влада Польщі не погидували назвати депортацію "остаточним віирішенням української проблеми", вживши нацистський евфемізм, що позначав Голокост. Напередодні 70-річчя операції «Вісла» ТСН.ua спільно з Українським інститутом пам'яті опублікув...