Результати першого туру французських виборів: Суспільство радикалізується

На думку Надії Коваль, остаточна перемога Макрона стане можливою лише за умови об`єднання всих республіканських сил.

В українських ЗМІ активно коментують підсумки першого кола президентських перегонів у Франції, повідомляють "Патріоти України", і звертають увагу на статтю експерта "Українського інституту майбутнього" Надії Коваль "Маленька французська революція", у "Європейській правді".

Автор оцінює результати туру: 23,75% за Макрона, 21,53% - Ле Пен, 19,91% - Фійона, та 19,64% за Жан-Люка Меланшона, як цілком закономірні, разом з тим підкреслюючи, що для переможця це - шалений успіх. Його зумовила чітко розрахована стратегія Макрона: центристська проєвропейська платформа без розподілу на правих та лівих, та симпатичний медійний образ. " Решту його суперники зробили самі. Перемога на праймеріз "Республіканців" консервативного крила, а надто подальший корупційний скандал навколо Франсуа Фійона дозволили Макрону відтягнути голоси поміркованих правих. Відмова балотуватися президента Франсуа Олланда та перемога на праймеріз Соціалістичної партії радикального фрондиста Бенуа Амона дала йому голоси лівоцентристів.

А підтримка Франсуа Байру, кандидата, що брав участь з центристською платформою у кількох попередніх перегонах, дозволила консолідувати ці голоси.", - зазначає автор.

Для Марін Ле Пен це, безумовно, теж неабияке досягнення, але трохи іншого плану - не особисте, скільки у просування ультраправого руху взагалі. Його ідеологія знаходить чимдалі більшу підтримку на тлі мігрантської кризи, та пов`язаних з нею соціальних проблем. Високий результат Жана - Люка Меланшона теж засвідчує радикалізацію французського суспільства, але вже його спектру. Отже, робить висновок Надія Коваль: "Радикальні ліві ідеї, якщо скомбінувати результати всіх чотирьох кандидатів, які намагалися бути їх виразниками, залишаються привабливими для значної частини французів."

Автор розцінює, як ганебний, результат представника однієї з найбільших політичних потуг Франції - соціалістів: "Ганебні 6% Бенуа Амона, як видається, прирекли Соціалістичну партію, яка тепер майже напевно розпадеться на більш ліберальне і більш радикальне крило.

І якщо перше може приєднатися до "Вперед!" Макрона, то другому ще доведеться пошукати своє місце серед французьких ліворадикалів, які так легко "з’їли" Амона."

Щодо перспектив, експерт погоджується: у Макрона є непогані умови для перемоги у наступному турі, яку йому пророкують, але за умови, що "Джерелом вирішальної переваги Макрона у другому турі має стати так звана "республіканська єдність", що засновується на принциповому голосуванні "за" будь-якого кандидата, аби тільки не допустити приходу до влади праворадикала." Легкої прогулянки на другому колі у Макрона може не вийти, хоча би з огляду, що, як показує опитування 33% виборців Фійона, котрий "вимушено" закликав проголосувати за переможця, мають намір віддати голоси за Ле Пен.

Загалом же, у будь якому випалку, переможець отримає досить складний спадок від нинішнього господаря Єлисейського палацу. "Майбутньому президенту залишається в спадок доволі поляризоване суспільство, де запит на зміни відобразився в розвалі старих партій та різкому наростанні популярності ліво- та праворадикалів. Останні спинилися лише за крок до того, щоб перейняти владу в країні.

Якщо другий тур мине без сюрпризів, то наступна президентська п'ятирічка стане унікальним шансом розвернути цей тренд.

Це надскладне завдання, яке виявилося непосильним для Франсуа Олланда. Залишається сподіватися, що його наступник буде успішнішим " - резюмує автор.

Опублікував: Андрій Коваленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Конотопський мер: Медведчуківці фактично готували створення "Сумської народної республіки"

понеділок, 1 травень 2017, 14:10

Мер Конотопа Артем Семенихін стверджує: на заході "Українського вибору" колишня керівниця Держархіву пані Гінзбург роздавала гроші присутнім прямо з величезного рюкзака. Мер Конотопа Артем Семенихін, який власноруч розігнав акцію "Українського вибору",...

Операція "Вісла": Етнічна чистка - так, військовий злочин - напевне, але не геноцид

понеділок, 1 травень 2017, 13:20

Комуністична влада Польщі не погидували назвати депортацію "остаточним віирішенням української проблеми", вживши нацистський евфемізм, що позначав Голокост. Напередодні 70-річчя операції «Вісла» ТСН.ua спільно з Українським інститутом пам'яті опублікув...