Олександр Морозов: Почався найскладніший відрізок третього строку Путіна

Відомий політичний огядач вважає, що нинішнє російське керівництво підводить свою країну до нової "карибської кризи"

"Патріоти України" наводять витяги з його публікації "Хімічний "Боїнг" у Сирії. Почався найскладніший відрізок третього строку Путіна".

Автор, насамперед, підкреслює складне становище, в якому опинилося нинішнє кремлівське керівництво після хімічної атаки на мирних мешканців Сирії, і нищівної відповіді на нього Трампа. Останні події - такий самий знак біди для Путіна, як і збиття "Боїнгу" над Донбасом, тільки з куди гіршими наслідками. "Якщо й було щось позитивне у минулому, воно остаточно витіснене образом одіозного суб'єкта світової політики. Минули часи, коли серед впливових світових осіб були ті, хто визнавав, що Кремль практикує розумну політику національних інтересів. Тепер у нього образ або вуличної шпани, яка рве шапки з перехожих, а якщо зловили — бреше в обличчя. Або держави, яка діє за зразком спецслужб, перетворюючи зовнішню політику на серію секретних спецоперацій: з вербуванням, створенням резидентур, маніпуляціями. Кремль вже не здатний вийти з цих описів. Виник стійкий політичний наратив. І союз з Асадом, від якого Кремль не в змозі відмовитися, замикає цей другий етап, відкриваючи третій: з квітня 2017-го по березень 2018-го. Всього 11 місяців — дуже коротка дистанція ", - зазначає Олександр Морозов.

Подальший розвиток ситуації підштовхує Москву до нової, тепер вже без всіляких умовностей, "холодної війни", причому у її найекстремальнішому варіанті - часів т. зв. "карибської кризи". Ба, ситуація може бути навіть гіршою, ніж1962року. "11місяців, що залишилися, позначуватимуться істеричним антиамериканізмом. Путін на цих виборах продаватиме населенню військову загрозу з боку США, наймогутнішої держави в світі. Іншого товару тепер немає, та і не треба. І це буде найпохмуріший період путінізма. І до Сирії градус антизахідної риторики для внутрішнього вживання в Росії був дуже високий. Але все ж це не було «холодною війною». А ось тепер на внутрішньому ринку російської пропаганди почнеться «холодна війна».При цьому треба нагадати, що «холодна війна» — з точки зору суспільної атмосфери — це не заморожена «гаряча», а, навпаки, такий стан, коли медіа і політичні структури, а разом з ними й населення підвішені, немов в очікуванні «гарячої війни». Та Карибська криза відбувалася в умовах відлиги. Там поєднувалися два зустрічні процеси — відлига і наростання військової конфронтації. Тепер гірше: немає жодного політичного процесу всередині Росії, який би врівноважував мілітаризм військово-географічного суспільства. Кремль мислить себе геополітичним гравцем, що представляє політичну і військову загрозу. Але зовні це виглядає не так. Путін — це не агресія, а різновид Чорнобиля. Образно кажучи, Кремль висадив на власній території ядерну станцію — і по світу поширюється радіація. Тому головний модус у відповідь — не військове протистояння, а намір просто накрити товстим бетонним ковпаком цей «політичний Чорнобиль»", - зазначає автор.

Поза сумнівом, цивілізованому світу, економучний ресурс якого незрівняно потужніший за тей, що має Росія, зробити такий "саркофаг " цілком до снаги. Тут виникає інше питання: наскільки довго спроможні існувати у новій ізоляції, або, за дотепним виразом автора, в умовах військово - географічного суспільства, самі росіяни, як вони пристосовуватимуться до нових умов. " Можна трохи копіювати загальний гопницький стиль влади, нагромаджувати «грошенят» і якось веселитися в своєму середовищі: церковні ходи, неформальні клуби молодих матусь свого соціального кола, екскурсії та внутрішній туризм. Друга частина суспільства — «відповідальні бюджетники» — у важчому положенні. Директор бібліотеки або школи не може покинути свою професію і місію, і для нього немає таких відчутних бонусів, як у корпоративника. Тому пристосовуються вони песимістичніше, веселощів не виходить. У бюджетників немає таких запальних п'ятниць, як у корпоративної молоді, «суп рідший, небо нижче».

Третій модус — міноритарний настрій,. А також особи творчих професій, внутрішній світ яких у пост-кримський період знаходився у складному стані: «Бігти? Залишатися? Зберігати оптимізм і продовжувати пропагувати демократичні інститути та культуру, або песимістично віддалитися до села і писати книгу? Дрейфувати в демшизу? Або плекати в собі стокгольмський синдром у гідних формах?..» У будь-якому випадку, всі ці модуси у минулому. На нинішньому етапі — між Сирією і відсунутою в невизначене майбутнє «карібською кризою» зберігається «бунтуючий залишок» з числа осіб, які знаходяться поза корпоративними зобов'язаннями і бюджетною професією. Нині це, наприклад, далекобійники і «молоді патріоти Навального». Без відлиги і при повному тріумфі військово-географічного суспільства, та ще і в процесі накриття бетонним ковпаком зовні — соціальний розпад прийме якісь нові, невідомі раніше форми. Ми тут виявимося просто ізотопами", - робить висновок автор.

...

Опублікував: Андрій Коваленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Конотопський мер: Медведчуківці фактично готували створення "Сумської народної республіки"

понеділок, 1 травень 2017, 14:10

Мер Конотопа Артем Семенихін стверджує: на заході "Українського вибору" колишня керівниця Держархіву пані Гінзбург роздавала гроші присутнім прямо з величезного рюкзака. Мер Конотопа Артем Семенихін, який власноруч розігнав акцію "Українського вибору",...

Операція "Вісла": Етнічна чистка - так, військовий злочин - напевне, але не геноцид

понеділок, 1 травень 2017, 13:20

Комуністична влада Польщі не погидували назвати депортацію "остаточним віирішенням української проблеми", вживши нацистський евфемізм, що позначав Голокост. Напередодні 70-річчя операції «Вісла» ТСН.ua спільно з Українським інститутом пам'яті опублікув...