"Наш" сирієць, - блогер

У сучасному світі все взаємопов`язане, і дуже швидко стає загальним надбанням людства. На жаль, це стосується і людських бід. Стихійні лиха, війни терористичні напади віддаються болем не лише там, де вони відбуваються.

Той же конфлікт в Сирії, який, здавалося, не має до нас прямого відношення, виплеснув з країни сотні тисяч біженців. Вони в переважній більшості намагається "заякоритися" у ситих спокійних країнах, але, трапляється, осідають і на теренах нашої, теж збуреної війною та терором країни.

З 24-річним Хасаном познайомився у Шостці, на місцевому ринку. Колоритна зовнішність видавала в ньому мешканця Близького Сходу. Поцікавився, з якої він країни. Виявилося, з Сирії. Кілька років тому прибув до України освоювати спеціальність інженера, навчався у Луганську, Дніпропетровську, ще студентом втягнувся в бізнес, і вже, як то кажуть, міцно стоїть на ногах. Зараз розширюється, шукає нових ринків. Вдома, вважає, робити поки нічого:

- Втратив дім, матір, сестру. Наше містечко, на півшляху від Дамаску до йорданського кордону, геть зруйноване урядовими військами. Вдома жодних перспектив. Подальшу долю, всі свої надії пов'язую з цією країною. Тут теж нелегко, але незрівняно краще, ніж на батьківщині. Втім, у нас є багато спільного. В Україні, як і Сирії народ повстав проти авторитарного правителя. Сім`я Асадів стала більшості вже поперек горла. Передача влади від батька до сина, загальна пригніченість, застій дратували страшенно. Люди воліли змін, і з радістю підтримали «арабську весну». Спочатку - жодних зіткнень, мирні ходи з квітами, відчуття свободи. А ось далі - арешти, вбивства невдоволених, збройний опір.

Асада Хасан вважає тираном, катом власного народу, який, щоб утриматися при владі, вбив сотні тисяч людей, знищив або сплюндрував десятки міст і сіл. Саме завдяки йому у війну влізла і Росія. Її сирійці люто ненавидять - за бомбардування, жорстокість вояків, брехню, яка переступає всі межі. Щодо ісламської держави, або, арабською, Даулет аль Ісламі, народ спочатку дуже сподівався на неї, вважаючи справедливішою за Асада:

- Але швидко з`ясувалося, що вони - такі ж, якщо не гірші звірі, вбивці, ніж асадівці, - каже сирійський "гість", - з Асадом начебто вороги, але практично не воюють, відіграються на простих людях, грабують, палять, оббирають, гвалтують. Народ ніхто не захищає – ні Асад, ні Даулет, ні Америка, ні Франція, ні, тим більше, Росія. У вас теж на Донбасі російські військові не дуже воліють йти під кулі, захищаються місцевим «гарматним м'ясом». У підсумку і в Сирії, й Україні брат вбиває брата.

Поволі складалося враження, що сирійський гість – ніякий не іноземець, а один з нас. Причиною тому була зовсім не його прекрасна російська. Сирієць мислить про життя і війну точнісінько як і пересічний мешканець країни, що його прихистила. Він - такий самий як і ми. Спільна біда, як і радість, дуже добре об`єднують.

Опублікував: Андрій Коваленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Конотопський мер: Медведчуківці фактично готували створення "Сумської народної республіки"

понеділок, 1 травень 2017, 14:10

Мер Конотопа Артем Семенихін стверджує: на заході "Українського вибору" колишня керівниця Держархіву пані Гінзбург роздавала гроші присутнім прямо з величезного рюкзака. Мер Конотопа Артем Семенихін, який власноруч розігнав акцію "Українського вибору",...

Операція "Вісла": Етнічна чистка - так, військовий злочин - напевне, але не геноцид

понеділок, 1 травень 2017, 13:20

Комуністична влада Польщі не погидували назвати депортацію "остаточним віирішенням української проблеми", вживши нацистський евфемізм, що позначав Голокост. Напередодні 70-річчя операції «Вісла» ТСН.ua спільно з Українським інститутом пам'яті опублікув...