Глухів: Драма зі львівським сміттям, акт третій

Скандал зі львівським сміттям, який спалахнув у Глухові наприкінці жовтня минулого року, пройшов низку етапів: широкого громадського розголосу, початку кримінального розслідування, за участі місцевої конотопської прокуратури.

І ось, нарешті, настав час остаточного з’ясування обставин. Воно мало початися з обстеження полігону твердих побутових відходів. Цього вимагає від міської ради сама прокуратура. На звалищі, за припущеннями правоохоронців, може бути зарите сміття, вивезене на 27 фурах з міста Лева.

Взагалі, звалище, або, офіційно, полігон твердих побутових відходів (ТПВ) – об’єкт, цікавий сам по собі. Його введено в експлуатацію та передано на баланс комунального ВЖРЕКП 2013року, а вже 2015р. здано в оренду ТОВ «Зеленбуд», що перебуває під контролем місцевого підприємця Володимира Гриба.Той був головним діловим партнером глухівської влади часів Януковича. Саме його фірмам діставалася левова частка замовлень на ринку робіт, пов’язаних з освоєнням мільйонних бюджетних коштів, зокрема, на будівельних об’єктах. З приходом до влади у Глухові Мішеля Терещенка «ситі роки» для нього закінчилися. Нове керівництво куди ретельніше слідкує за витратами, і намагається використовувати їх якомога раціональніше. Подейкують, що доходи «Зеленбуду» зі зміною влади впали в рази. З огляду на це поява на місцевому горизонті машин зі львівським сміттям видається зовсім невипадковою. Затримання двох фур, набитих відходами з Галичини 30 жовтня, буквально на порозі сміттєвого полігону, поклало початок розслідуванню конотопської місцевої прокуратури за фактом використання сфальшованих «сміттєвих» товарно-транспортних накладних. Його попередні дані дають привід говорити про можливе розвантаження на глухівському полігоні лише у жовтні минулого року щонайменше 27 потужних львівських сміттєвозів. Цю цифру і було озвучено мером на останньому сесійному засіданні міськради 4 квітня. Тоді ж депутатська більшість з зовсім невеличкою перевагою проголосувала рішення про виділення коштів на вагове обладнання для полігону ТПВ. Його прийняттю рішуче противилась опозиційна фракція «Волі народу», представником якої є і згадуваний В. Гриб.

Для з’ясування точного місцезнаходження непотрібу, котрий, якщо вірити заявам мерові, містить в собі небезпечні, а то й радіоактивні речовини, розпорядженням Терещенка було створено спеціальну комісію з представників комунального сектору та компетентних служб, на чолі з заступником міського голови Олександром Вискубом.

Минулої середи, 12 квітня, вона прибула у повному складі до входу на полігон, у супроводженні екскаватора, для забору проб зі сміттєвих шарів. На вході гостей зустрічали директор ТОВ «Зеленбуд» Дмитро ХОРУЖЕНКО та юрист підприємства Олександр ОСЬМАКОВ, який за попередньої влади обіймав посаду керівника міського відділу внутрішньою політики і юридичного обслуговування. В`їзд було заздалегідь перекрито автокраном.

* * *

Члени комісії зупиняються на розворотному майданчику при в`їзді, й ідуть пішки, до господарів звалища. Олександр Вискуб починає передавати керівнику «Зеленбуду» Дмитру Хоруженку копії документів від прокуратури та мера. Той уважно з ними ознайомлюється, і передає Осьмакову. Юрист практично відразу дає відкоша заступнику міського голови: документи неналежно оформлені, треба копії з «мокрими» печатками. Врешті – решт, з міськради привозять потрібні папери, до яких вже ніяк не причепишся. Комісію пропускають на звалище.

Тут з’ясовується: у господарів теж проблеми, причому, дійсно, серйозні, з документальним оформленням своєї діяльності. Так на прохання надати річний технологічний план захоронення твердих побутових відходів юрист «Зеленбуду» спочатку відпускає якусь незрозумілу репліку – мовляв, де про це згадано в угоді на оренду, а потім кидає : «Обстежуйте полігон!». Взагалі, згаданий план – як то кажуть, альфа і омега для утримувача сміттєзвалища. Там має бути занотовано, скільки, на якій ділянці, і звідкіля надходить сміття.

Тимчасом один з представників комісії ділиться міркуваннями, де можуть біти захованими відходи зі Львова. Неподалік входу ще рік тому зяяв прірвою глибокий, понад 10 метрів, котлован. Нині його практично закрито – чи не львівськими відходами. Вірогідне припущення чи ні – хтозна, при відсутності плану - не більше, ніж припущення.

Отже, альфа й омега відсутні. Господарі швидко знаходять відмовку: такі цінні документи у вагончику на полігоні зберігати не можна. Їх просять привезти - як то кажуть, відповісти люб`язністю на люб`язність: ми ж, мовляв, доставили документи на вашу вимогу. Всі прохання ігнорують, технологічний план не надають. Втім, крім нього повинні бути, причому в вагончику, поквартальна інструкція з експлуатаціі полігону, санітарний паспорт, журнал обліку. Останній «комісари» отримують без проблем, але від 7.11. 16р. Все що раніше, кажуть господарі, вже у прокуратурі.

Комісія звертає увагу на дезбар`єр. Він начебто є, але – не функціонує. Принаймні сьогодні, як стверджує директор «Зеленбуду». Виникають у комісії і питання щодо складування сміття. Навіть недосвідченому оку помітно: з цим не все гаразд. Поверхня площини під сміття розрита, шар відходів занадто товстий, аби його ущільнити належним чином. З матеріалом для засипки теж не все зрозуміло. Над звалищем височить чималенька гірка (а якщо по-чесному – ціла гора) піску. Він, як відомо, для цієї мети непридатний, але – забудовники ладні справляти за нього чималу ціну. І, додамо, більшість із них знає, до кого звернутися за ним.

Для більшої ясності: у місті Глухів жоден суб’єкт господарювання не має ліцензії на видобуток піску. Так (випадково чи ні, важко судити ) вийшло, що новий полігон розташували на місці трохи прикритої глиняними наносами велетенської пісчаної дюни, де свого часу функціонували відстійники очисних споруд та кар'єр. Минулого року депутат обласної ради Віктор Лисенко зафіксував п`ять машин з нелегально видобутим піском, який вивозився з полігону, і сповістив про це керівництво місцевої та обласної поліції. Як він стверджує, це не мало жодного результату: правоохоронці обмежилися відмовками.

Запитання лунають одне за одним, і Дмитро Хоруженко, врешті, не витримує: «Та ніякого ущільнення, пересипки грунтом не було тут одвіку. Коли отримували полігон, для нас повинні були підготувати і площі й ущільнення, а насправді виявилось – купа землі, поряд табличка «Грунт для пересипки відходів».

Всі порушення занотовано у акті обстеження. Там зазначені й недотримання технологічних вимог, і відсутність всілякого потрібного устаткування, і ще деякі, скажімо так, недопрацювання. Але комісія, нагадаємо, їхала на звалище не за цим. Головним було докопатися , у повному розумінні, до сміття. З цим не склалося. Як зазначено в акті обстеження, оскільки: «…щорічні технологічні плани організації робіт із захоронення відході, на яких позначені робочі карти захоронення відходів, відповідно до Правил експлуатації полігонів ТПВ, надані не були, через це встановити місце захоронення «львівського сміття» у комісії не було можливості. Також техніка «Зеленбуду» створила перешкоду для в`їзду на територію полігону екскаватора для здійснення в ході комісійного обстеження вибіркового розкопування.»

Отже, не надали, не допустили. Напрошується висновок: є що ховати. Невже на нашому полігоні таки зариті небезпечні відходи зі Львова?

P. S. Жодного підвищення радіоактивного фону на глухівському сміттєзвалищі комісія не зареєструвала.

Опублікував: Андрій Коваленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Конотопський мер: Медведчуківці фактично готували створення "Сумської народної республіки"

понеділок, 1 травень 2017, 14:10

Мер Конотопа Артем Семенихін стверджує: на заході "Українського вибору" колишня керівниця Держархіву пані Гінзбург роздавала гроші присутнім прямо з величезного рюкзака. Мер Конотопа Артем Семенихін, який власноруч розігнав акцію "Українського вибору",...

Операція "Вісла": Етнічна чистка - так, військовий злочин - напевне, але не геноцид

понеділок, 1 травень 2017, 13:20

Комуністична влада Польщі не погидували назвати депортацію "остаточним віирішенням української проблеми", вживши нацистський евфемізм, що позначав Голокост. Напередодні 70-річчя операції «Вісла» ТСН.ua спільно з Українським інститутом пам'яті опублікув...